Fujifilm

15-10-2020

 

736dbf21-036c-443a-b8ec-590df5fdbbad

 

De FUJINON XF10-24mmF4 R OIS WR
Een weerbestendig ultrawijd groothoek zoomobjectief
Vandaag introduceert FUJIFILM een nieuw en weerbestendig ultrawijd groothoek zoomobjectief; de FUJINON XF10-24mmF4 R OIS WR. Dit ultragroothoek zoomobjectief is tevens de update van de FUJINON XF10-24mmF4 R OIS.

De XF10-24mmF4 R OIS WR is een ultrawijd groothoek zoomobjectief met brandpuntsafstanden van 10mm tot 24mm (equivalent aan een beeldhoek van 15mm tot 36mm in het 35mm formaat). Dit objectief maakt gebruik van hetzelfde optische ontwerp als zijn voorganger en heeft  daardoor een vergelijkbaar groot oplossend vermogen en maximaal diafragma van F/4.0. De XF10-24mmF4 R OIS WR heeft geen diafragmaverloop wanneer er wordt ingezoomd en kan daarmee op iedere gewenste brandpuntsafstand op F/4.0 worden ingesteld.


Nieuw op dit objectief is dat het ingestelde diafragma nu kan worden afgelezen op de diafragmaring, waardoor iedere fotograaf of videomaker direct in één oogopslag kan zien met welk ingesteld diafragma er gefotografeerd of gefilmd wordt, zonder dat de camera daarvoor hoeft te worden aangezet. Daarnaast is dit objectief nu voorzien van een 'Auto-positie'-slot en is het weerbestendig. Hiermee is dit objectief een uitstekende keuze voor iedereen die graag landschappen, architectuur of de natuur fotografeert of filmt. Fotografen kunnen zich nu, ook als het weer even niet meezit, creatief uitleven onder alle weersomstandigheden. Daarnaast is dit objectief intern zo aangepast dat de scherpstel- én zoomring iets smaller zijn, waardoor de XF10-24mmF4 R WR OIS zo'n 25 gram lichter is.. Bovendien is de interne optische beeldstabilisatie van dit objectief met één volle stop verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Hierdoor komt de totale beeldstabilisatie uit op 3.5 stops.
 
Het vernieuwde XF10-24mmF4 R OIS WR ultrawijd groothoek zoomobjectief zal naar verwachting vanaf eind november 2020 verkrijgbaar zijn.
Productkenmerken
 
Een nieuw weerbestendig ontwerp met enkele verbeteringen in het gebruik.
Een vernieuwde diafragmaring waarop duidelijk het ingestelde diafragma af te lezen is en een 'Auto-positie'-slot.
De diafragmaring op het objectief is nu voorzien van duidelijke markeringen om te zien met welk ingesteld diafragma er gefotografeerd of gefilmd wordt. Hierdoor kan er eenvoudig gecontroleerd worden op welk diafragma het objectief staat ingesteld, zonder dat de camera aan moet worden gezet. Er zit ook een 'slot' voor de positie van de 'Auto'-stand op − dat vergelijkbaar is met die van GF-objectieven − waardoor fotografen niet per ongeluk de diafragmaring kunnen verzetten. Dit maakt dit objectief efficiënter in gebruik.

Weerbestendig.
Dit nieuwe objectief is nu stof- en weerbestendig en kan worden gebruik bij temperaturen van tot maar liefst -10o Celsius. Daarnaast is het gewicht van dit objectief met 25 gram afgenomen ten opzichte van het voorgaande model, waardoor het nu nog slechts 385 gram weegt.

Verbeterde optische beeldstabilisatie.
Door een geavanceerde 'gyro-sensor' die aan dit objectief is toegevoegd, is de beeldstabilisatie met tot één volle stop verbeterd ten opzichte van zijn voorganger en komt daarmee uit op een beeldstabilisatie van 3.5 stops. Wanneer dit objectief op één van de nieuwere camera's wordt geplaatst, zoals bijvoorbeeld op de FUJIFILM X-T4, is er een totale beeldstabilisatie over 5 assen mogelijk van maar liefst 6.5 stops doordat het objectief en de camera samen zorgdragen voor de totale beeldstabilisatie.

Een slanker en meer stijlvol ontwerp.
Doordat de scherpstelring en de ring voor het diafragmasmaller zijn gemaakt ten opzichte van zijn voorganger, met respectievelijk 3mm en 2mm,  heeft het objectief een slanker en meer stijlvol ontwerp.

 
Een geavanceerd optisch ontwerp met een uitstekend oplossend beeldvermogen.
 Dit nieuwe objectief bestaat uit 14 verschillende lenselementen, waaronder vier asferische- én vier extra lage dispersie elementen die zijn geplaatst in maar liefst 10 groepen. Door het gebruik van asferische lenzen kunnen sferische aberraties, en ton- en kussenvorming effectief worden verminderd. De extra lage dispersielenzen corrigeren chromatische aberratie , wat resulteert in een verbeterde scherpte van hoek tot hoek.
 
Ondanks zijn compacte formaat, heeft dit objectief een maximaal diafragma van F/4.0 over alle beschikbare brandpuntsafstanden, of je nu op ultrawijd 10mm of op 24mm fotografeert of filmt. Het grootst beschikbare diafragma blijft altijd een keurige F/4.0. (In vergelijk met een 35mm filmcamera is de beeldhoek van dit objectief 15 tot 36mm).
 
Het voorste lenselement is voorzien van een speciale coating om 'ghosting' te minimaliseren. Dit effect kan ontstaan als in een objectief zéér gekromde lenselementen zijn opgenomen die vaak in een ultragroothoekobjectief worden toegepast. Hierdoor ontstaat er een grotere scherpte en een betere helderheid.
 
Met een minimale instelafstand van slechts 24 centimeter kan dit objectief ook  gebruikt worden voor macro-opnames. Dit maakt het mogelijk het objectief dicht op een onderwerp te plaatsen, maar daarbij ook ruimte over te laten voor een duidelijke achtergrond. Zo kan de fotograaf krachtige beelden maken en optimaal gebruik maken van de voordelen die een ultrawijd groothoekobjectief te bieden heeft. 
 
 
Snelle en nagenoeg stille autofocus.
Dit objectief maakt gebruik van een intern scherpstelsysteem om zeer snel en accuraat scherp te kunnen stellen. Door lichtgewicht scherpstel-elementen en een zeer precieze scherpstelmotor kan er snel en bijna stil automatisch worden scherpgesteld, zelfs als daarbij gebruik wordt gemaakt van de in de X-Serie aanwezige gezicht- en oogdetectie autofocus.

 

 

03-09-2020

 

Een nieuw tijdperk voor portretfotografie breekt aan met de FUJINON XF50mmF1.0 R WR
 
Fujifilm introduceert vandaag de FUJINON XF50mmF1.0 R WR. Een prachtig en zéér lichtsterk objectief voor de FUJIFILM X-Serie camera's dat in veel opzichten zeer bijzonder is. Zo beschikt de XF50mmF1.0 R WR niet alleen over een enorm groot diafragma van maar liefst ƒ1.0. Het is ook 's werelds eerste objectief voor een systeemcamera met een dergelijk groot diafragma dat beschikt over autofocus*1.
 
Dankzij een zogenoemde 'DC scherpstelmotor' voor de aansturing van het scherpstelsysteem dat in dit objectief huist, is het mogelijk om uiterst accuraat, precies én ook nog eens snel automatisch scherp te kunnen stellen. Iedere fotograaf die weleens gebruik heeft gemaakt van een objectief met een diafragma van ƒ1.0 weet dat scherpstellen niet gemakkelijk is, mede door de daarbij gepaard gaande zéér geringe scherptediepte.

 
 
De XF50mmF1.0 R WR ondersteunt niet alleen autofocus, maar kan ook worden gebruikt in combinatie met gezicht- en oogdetectie autofocus, waardoor er zéér nauwkeurig op de ogen van een model kan worden scherp gesteld.
 
Uiteraard kan er met dit objectief ook handmatig worden scherpgesteld, wat bijvoorbeeld handig is bij het maken van video-opnames. De scherpstelring kan maar liefst 120 graden worden gedraaid, waardoor de scherpte zéér nauwkeurig van dichtbij tot veraf kan worden ingedraaid.
 
De XF50mmF1.0 R WR is het meest lichtsterke objectief dat FUJIFILM tot nu toe heeft geproduceerd. Dit objectief kenmerkt zich door een uiterst hoog oplossend vermogen dankzij het grote diafragma en de grote lensdiameter die dit met zich mee brengt. Een ander voordeel van dit objectief is de prachtige bokeh, waardoor achtergronden uiterst zacht weergegeven worden. Wanneer het objectief wordt afgestopt beschikt het bovendien over een fantastische scherpte van hoek tot hoek. Dit alles bij elkaar maakt dit objectief uiterst veelzijdig en kan daarvoor voor veel verschillende fotografische onderwerpen worden gebruikt.


De XF50mmF1.0 R WR is een zéér lichtsterk objectief met een middellange brandpuntsafstand van 50mm (equivalent aan 76mm ten opzichte van het 35mm filmformaat) en heeft een diafragma van ƒ1.0. Door het grote diafragma van ƒ1.0, de weerbestendigheid en zijn het gewicht zal dit objectief vooral interessant zijn voor de professionele beeldmaker.
 
De XF50mmF1.0 R WR is het 35e objectief dat voor de FUJIFILM X Serie camera's beschikbaar komt.  Net als alle andere FUJINON XF objectieven beschikt de XF50mmF1.0 R WR over een exceptioneel hoge beeldkwaliteit en draagt zorg voor een prachtige kleurweergave dankzij de unieke kleurenreproductietechnologie van FUJIFILM.

*1 - Per 3 september 2020, v.w.b. verwisselbare objectieven voor systeemcamera's.
 
Productkenmerken
 
 1. Een ongelooflijk geringe scherptediepte
  De XF50mmF1.0 R WR beschikt over 12 lenselementen die geplaatst zijn in negen groepen, waaronder één asferisch lenselement en twee ED lenselementen. Hierdoor kan sferische aberratie worden onderdrukt. Wanneer dit objectief wordt gebruikt met zijn grootste diafragma van ƒ1.0, kan de XF50mmF1.0 R WR beelden produceren met een zeer geringe scherptediepte. De diafragmabladen zijn zeer zorgvuldig afgerond, waardoor er een mooi en professioneel ogende bokeh ontstaat. Portretopnames krijgen zo een prachtige scherpte/onscherpte met een bijna driedimensionaal gevoel. Dankzij de zeer geringe scherptediepte kunnen bijvoorbeeld alleen de ogen scherp worden weergegeven terwijl de scherpte zacht wegloopt naar achteren. Hierdoor kunnen pakkende portretopnames worden gemaakt. Uiteraard is het objectief niet alleen geschikt voor het maken van portretopnames, maar komt het ook goed tot zijn recht bij andere fotografische situaties, zoals lifestyle-opnames of straatfotografie.
 
 1. Eenvoudiger opnames maken bij weinig licht
  Dat de XF50mmF1.0 R WR beschikt over een groot diafragma van ƒ1.0 betekent ook dat het aantal fotografische mogelijkheden onder slechte lichtomstandigheden wordt vergroot. Denk bijvoorbeeld aan avond- of nachtopnames, of foto's die moeten worden gemaakt in een slecht verlichte ruimte.

  Mede dankzij het grote diafragma van het objectief kan er ook voor worden gekozen om opnames te maken met een
 
 1. 's Werelds eerste ƒ1.0 objectief met autofocus voor een systeemcamera
  De XF50mmF1.0 R WR is het eerste ƒ1.0 objectief voor een systeemcamera dat beschikt over autofocus. Dankzij dit grote diafragma kan de sensor in de camera meer licht vangen dan enig ander XF objectief. Hierdoor is het zelfs mogelijk om opnames te maken bij een lichtwaarde van -7Ev. De vorige grens van -6Ev was mogelijk wanneer er gebruik werd gemaakt van objectieven met een maximaal groot diafragma van ƒ1.4(*2). X Serie gebruikers kunnen met dit nieuwe objectief fotograferen en accuraat scherpstellen bij vrijwel complete duisternis. Dankzij de extra mogelijkheden van Phase Detection Autofocus (PDAF) op de sensor, gezicht- en oogdetectie AF en een krachtige DC-motor kan er uiterst precies en accuraat worden scherpgesteld met  een zeer geringe scherptediepte.
  *2 Wanneer het objectief is gemonteerd op een X-Pro3 of X-T4
 
 1. Precieze scherpstelling voor kritische momenten
  Om het meeste te halen uit een zeer geringe scherptediepte is een zeer precieze scherpstelling noodzakelijk. De XF50mmF1.0 R WR beschikt daarom over een scherpstelring die maar liefst acht keer nauwkeuriger is dan enig ander FUJINON XF objectief. Hierdoor kan er vanaf de korte instelafstand tot aan oneindig zeer accuraat worden scherpgesteld. Daarom is de XF50mmF1.0 R WR uitgerust met een scherpstelring die tot 120o kan worden gedraaid wanneer er handmatig wordt scherpgesteld. Hierbij kan ook gebruik worden gemaakt van Focus Peaking en Focus Assist-modus die helpen bij het handmatig scherpstellen. Omdat de scherpstelring 120 o kan worden gedraaid zijn autofocus-bewegingen bijzonder nauwkeurig. Het objectief is zo ontworpen dat focusshift tijdens het scherpstellen geminimaliseerd is, waardoor het ook uitstekend gebruikt kan worden voor het maken van video-opnames.
 
 1. Duurzaam en robuust
  Omdat dat de XF50mmF1.0 R WR een 'snel' objectief is met een groot diafragma van ƒ1.0 kan het in vrijwel iedere fotografische situatie worden ingezet. Het objectief heeft een afmeting van 103,5mm (lengte) en weegt zo'n 845 gram.


  Het spreekt voor zich dat dit objectief regen- en stofbestendig is gemaakt. Zo is dit objectief op 11 plaatsen afgedicht om vocht en stof tegen te houden. Het objectief kan worden gebruikt – in combinatie met een weerbestendige camera – tot een temperatuur van tot maar liefst -10o Celsius. Hierdoor kan dit objectief worden gebruikt onder de moeilijkste omstandigheden.
  *Gebruikers wordt geadviseerd om de firmware van hun camera up-to-date te houden om kleurcorrectie bij de invalshoek voor ƒ1.0 mogelijk te maken.

 

Fujifilm-XF50mm-klein

Laatst bekeken